Arquitectura a les aules
Com era la nostra escola vint anys enrere? Com s’adapten les ciutats i els edificis a les necessitats de les persones discapacitades? Com es transforma un edifici quan en canvien els usos? Totes aquestes preguntes van tenir resposta en la interessant activitat que l’arquitecte i exalumne de l’escola Daniel Jané va fer amb els alumnes de dibuix tècnic de primer de batxillerat. Aquesta activitat s’emmarcava en el projecte Arquiescola del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
En primer lloc, Jané ens va fer una introducció teòrica, molt didàctica, a la sala d’actes. A continuació, per comprovar quines dificultats troben les persones discapacitades, els alumnes van intentar moure’s per l’escola i el seu entorn més immediat amb els ulls tapats i bastons de cec, amb cadira de rodes o amb un vestit que dificultava els moviments per fer-se la idea de les dificultats que té la gent gran per desplaçar-se.
Un cop acabat aquest experiment pràctic, els alumnes es van dirigir al Canòdrom. Aquest edifici, exponent de l’arquitectura del moviment modern dels anys 50 i 60, va deixar d’utilitzar-se com a escenari per a les curses de llebrers l’any 2006. El canvi d’ús va implicar també un premiat procés de transformació, que el professor Jané ens va explicar amb gran detall.
L’última part de l’activitat va ser potser la que millor va mostrar la importància de l’arquitectura per millorar la vida de les persones, ja que vam visitar l’edifici nou de la Institut Guttmann, edifici totalment adaptat a les necessitats a les necessitats de les persones amb diversitat funcional.