Els científics de primer al CosmoCaixa

El dimarts 15 de gener els alumnes de Ciències de primer de batxillerat van fer una sortida cultural al Cosmocaixa.

Un dels grups d’alumnes va participar en el Taller “Viu l’electricitat” on van comprendre i observar les característiques de l’electricitat estàtica, el comportament de les càrregues elèctriques, com es genera electricitat a partir d’una bobina i un imant o les diferències entre circuit en sèrie i en paral·lel. Tot això, a partir de diferents experiències amb l’alta tensió de fins a 700000 volts. Els més valents, fins i tot, es van atrevir a tancar-se a l’interior d’una gàbia de Faraday.

L’altre grup d’alumnes va participar en el Taller “La pressió atmosfèrica” on van comprendre que la força de l’aire que ens envolta és molt més gran del que es podien arribar a pensar. Van veure estufefactes com només escalfant aigua, un ou dur podia aprimar-se fins entrar fàcilment a un matraç aforat (de coll estret), i com posteriorment el van poder treure. Van entendre com només amb la pressió de l’aire, es podia deformar una llauna de metall i com, més tard, la van poder retornar al seu estat inicial en un altre experiment. Van comprovar com es pot fer el buit de dos hemisferis de Magdeburg, per després separar-los. Van aprendre a intercanviar vapor d’aigua d’un recipient a un altre,… i fins i tot van poder comprovar com el concepte de pressió els permetia fer de faquirs recolçant-se sobre un llit de punxes.

En general, la sortida va ser molt profitosa en poder completar i visualitzar alguns aspectes treballats a l’aula d’una manera amena i diferent.