Tallers de Ciència

El 29 de gener els alumnes de ciències de 2n de batxillerat han viscut un matí científic al CosmoCaixa.

Han començat la jornada amb una interessant conferència sobre la “Re-evolució de les bateries”, que els ha fet reflexionar sobre el futur de l’energia i els reptes que té plantejats la humanitat per aconseguir un món més sostenible.

Després han participat en diversos tallers de ciència. Els alumnes de física han participat del “Taller de so i acústica”.

L’experiència ha estat enriquidora i divertida. A partir d’atractius experiments que es desenvolupen amb la participació directa i activa dels alumnes han pogut entendre què és el so (una ona mecànica longitudinal) i quines són les seves principals característiques (freqüència i amplitud).

També han determinat quin és l’interval de freqüències audible per l’ésser humà i  han mesurat el nivell de so a la sala en diferents situacions.

Amb l’estudi experimental de la ressonància, els estudiants complementen els coneixements adquirits i interpreten fenòmens quotidians relacionats amb el so com per exemple trencar un vidre només amb l’energia d’un altaveu.

El taller conclou amb una sorprenent demostració de les ones estacionaries al Tub de Rubens on es veu com les flames ballen al so de la música.

Per una altra banda, els alumnes de biologia han participat en tallers sobre vacunes.

En el taller “Investiga la vacuna del VIH”, l’experiència ha estat molt enriquidora i els ha permès d’entendre perquè és tan difícil aconseguir una vacuna per combatre la SIDA. El virus causant d’aquesta malaltia té una elevada capacitat de mutació i això fa que existeixin moltes variants del virus arreu del món. La vacuna eficaç s’hauria de basar en alguna proteïna del virus que no canviés a causa de les mutacions. Equips de científics de tot el món treballen per aconseguir aquesta vacuna.

En el taller “Investiga la vacuna de la malària” han treballat amb dues proteïnes del protozou causant de la malària, i amb mostres de sang humana de persones que han patit o no la malària, han pogut comprovar amb quina de les dues proteïnes seria més efectiu d’elaborar una vacuna per combatre aquesta malaltia.

Per una estona els alumnes s’han sentit científics fent un tast d’algun dels protocols experimentals que se segueixen en aquestes recerques.

En definitiva, ha estat un matí molt profitós per a tots.